Nieuws

Workshop schrijfvaardigheid

Geschreven op

Workshop Schrijfvaardigheid Begin oktober 2023 tijdens een studie dag de GBS De Regenboog te Amersfoort heeft Hilda Eikenaar 2 presentaties Schrijfvaardigheid verzorgd. Een presentatie voor de leerkrachten en ondersteunend personeel van de groepen 1,2,3.

Lees meer »

Netwerk Ouderenzorg, Presentatie Parkinson

Geschreven op

Naast netwerk Ouderenzorg is er ook een netwerkgroep Valpreventie in de wijk Amersfoort Zuid. Op een eerdere bijeenkomst werd al gevraagd naar meer info over Parkinson en het Parkinson Netwerk. Op 10 oktober heb ik samen met Neuroloog Mirthe Ponsen en Ergotherapeut Mirjam...

Lees meer »

Nivel en Landelijke Database Oefentherapie (LDO).

Geschreven op

De praktijk Oefentherapeuten Amersfoort doet mee aan de Landelijke Database Oefentherapie, een database van het Nivel (Nederlands Instituut voor Onderzoek van de gezondheidszorg) waarin informatie over de oefentherapeutische zorg wordt verzameld.

Lees meer »

Certificaat Praktijk met Zorg

Geschreven op

Afgelopen jaar was een bijzonder jaar, onze zorg vertoont veel veerkracht en we doen ons best om op hoog niveau deze te continueren. Afgelopen jaar hebben we dit terug gezien in de mooie waarderingen die we van onze cliënten/patiënten kregen. E

Lees meer »

Hieronder het overige nieuws wat eerder geplaatst is op onze oude website.


06-05-2020

Slapen in Corona/COVID-19 tijd

Inmiddels zijn er weer een paar weken verstreken waarbij wij helaas nog het meest werken langs de digitale wegen om iedereen van oefeningen te voorzien. Het werken vergt wat creativiteit, maar gaandeweg gaat het steeds beter.

In deze tijd ontstaat sneller een ander en wellicht minder goed ritme en dan kan zorgen voor slaapproblemen.  Later naar bed, langer blijven liggen, snoozen, je nog even omdraaien. Al deze zaken kunnen leiden tot vermoeidheidsklachten. Ook de zorg om de gezondheid, financiën rondom werk en gezin kan leiden tot piekeren. Met als gevolg langer wakker liggen en of vaker wakker worden.
Het heerlijke zonnetje lokt uit, de ogen even te sluiten in de middag, wat ook het slaapritme van de nacht kan verstoren. En niet te vergeten, een belangrijkste boosdoener is het minder bewegen, waardoor we ons lichaam niet fysiek uitputten en/of te lang zitten in een verkeerde houding.

Gelukkig gaat de Slaapoefentherapie gewoon door! Via e-consulten en telefonisch wordt er nog steeds gewerkt aan een betere nachtrust. Oefeningen ter ontspanning vinden plaats in/op eigen bed  of bank wat het ontspannen en toepassen heel prettig maakt. Dus merkt u dat uw nachtrust verstoord is, en herkent u een van bovenstaande ‘symptomen’ ? Neem contact met ons op!

Onze praktijk is geopend en we ontvangen, zeer aangepast, onze patiënten in de praktijk.We hopen wij dat we spoedig u allen -in goede gezondheid- zullen treffen in de praktijk, zodra de situatie dit weer toelaat.

Voor nu blijf gezond, beweeg voldoende een goede nacht(rust) toegewenst!


16-04-2020

Corona/COVID-19 update 3

Paramedische zorgverlening tijdens de coronacrisis, de kinderoefentherapie

De afgelopen weken zijn er ook behandelingen kinderoefentherapie digitaal verzorgd, door te beeldbellen, via het beveiligde Clickdoc.

In samenwerking met de ouders lukte het veelal goed om de digitale verbinding tot stand te brengen.Ondanks het grote takenpakket van de thuiswerkende ouders was er veel motivatie om de behandelingen kinderoefentherapie zo goed mogelijk door te laten gaan en ook thuis aan de slag te blijven met de motoriek. Alle lof voor de ouders!!!

Uiteraard vraagt het werken via beeldbellen met jonge kinderen om veel enthousiasme, uitdagende oefeningen en uitnodigend materiaal. Naast het beeldbellen worden er foto’s en filmpjes gestuurd met oefen/speel suggesties voor de komende week. De kinderen worden ook uitgenodigd om een impressie van hun activiteiten digitaal op te sturen. Hierop krijgen de kinderen uiteraard altijd een reactie.

Verder wordt de mogelijkheid geboden om oefenmateriaal te komen halen. In de tasjes van Oefentherapeuten Amersfoort hangt er materiaal klaar aan de Leusdense voordeur om thuis mee aan de slag te gaan. Uiteraard mét de aanmoediging om dit tasje door middel van een fietstochtje te komen halen en zo deze ook belangrijke motorische vaardigheden te trainen!

Deze situatie zal in ieder geval tot 28 april zo blijven. Uiteraard hopen we dat de situatie daarna, veilig genoeg is om elkaar weer te kunnen ontmoeten in de praktijkruimte.

Blijf gezond en kijk naar elkaar om!

​ 

​ 

​ 

 


01-04-2020

Corona/COVID-19 update 2

Paramedische zorgverlening tijdens de coronacrisis

thuiswerken als oefentherapeutNu het corona virus zich nog steeds verspreidt In Nederland heeft dat in ieder geval tot 28 april grote gevolgen voor ons allemaal.

De afgelopen twee weken  zijn we iets meer vertrouwd geraakt met het beeldbellen, via beveiligd Clickdoc en als dat door overbelasting niet lukt, dan via facetime of whatsapp. In veel gevallen  leidt dit tot een aardig succes. Vooral voor diegenen die bekend zijn met het goed kunnen bedienen van een camera van een laptop of mobiele telefoon is digitale oefentherapie een uitkomst. De therapie kan goed worden aangepast en vragen kunnen worden beantwoord, de houding kan worden beoordeeld. Omdat de oefentherapie in de thuissituatie kan worden gegeven is het beoordelen van de thuiswerkplek een mooie bijkomstigheid! We staan met een stofzuigerslang in beeld om ook de huishoudelijke klussen van de juiste feedback te voorzien.

Uiteraard gaat er niets boven fysiek contact. We kijken uit naar de periode ná 28 april en we hopen oprecht dat het u allen goed gaat. Sterkte voor een ieder die in de naaste familie met (ernstige) ziekte te maken heeft en sterkte voor hen die zich in een lastige thuissituatie bevinden met betrekking tot verdelen/schipperen van werk en ouderschap, het verzorgen van huiswerk van schoolkinderen, aandacht voor middelbare scholieren en studenten die vanaf hun kamers ineens weer thuis wonen, de zorg om (oudere) ouders en (klein)kinderen veraf en dichtbij.

Blijf vooral gezond en zoveel mogelijk in beweging!


20-03-2020

Corona/COVID-19 update

Paramedische zorgverlening tijdens de coronacrisis

Nu het corona virus zich verspreidt In Nederland heeft dat grote gevolgen voor ons allemaal. Als paramedici nemen we onze verantwoordelijkheid bij het op peil houden van de zorg. Dat doen we uit zorg voor patiënten die op ons rekenen bij het continueren van zorg. Daarnaast is het belangrijk dat we ons aandeel leveren om ervoor te zorgen dat de verspreiding van het virus zich beperkt en dal we allen ons werk veilig kunnen doen. Waar mogelijk zullen we onze zorg digitaal leveren, in voorkomende gevallen moet er veilige zorg dichtbij worden geleverd.

De meest optimale zorg vindt veelal fysiek plaats, maar gezien de omstandigheden op dit moment niet altijd wenselijk.

Paramedische zorg kan worden verdeeld in drie categorieën:

  1. Patiënten/ cliënten in een behandeltraject die weten wat te doen en coaching/bijstelling van bijvoorbeeld het oefenprogramma of zelfmanagement nodig hebben. Dit kan op afstand worden gedaan middels videoconsult/telefonische zitting.
  2. Patiënten/cliënten die zich voor het eerst melden. Dit vindt plaats middels een videoconsult of fysieke intake. Tijdens dit consult kan worden bepaald of patiënt/cliënt voorlopig met digitale begeleiding vooruit kan.
  3. Patiënten/cliënten die zich ernstig zorgen maken over hun aandoening/klachten, bij hen waarbij een lichamelijk onderzoek (na het eerste videoconsult) absoluut noodzakelijk is om een behandeling te starten en patiënten /cliënten die niet zelfstandig in staat zijn om bijvoorbeeld hun oefeningen te doen terwijl het uitvoeren hiervan wel nodig is. Een en ander ter onze beoordeling in overleg met patiënt/cliënt.

Bij iedere patiënt/cliënt zal de afweging gemaakt moeten worden of de klachten acuut/niet acuut is of de behandeling hands-on/hands-off kan.

Videoconsult/telefonische zitting:

De Nza verruimt de maatregelen voor het leveren van zorg op afstand door alle belemmeringen of beperkende voorwaarden buiten werking te stellen. Deze maatregel gaat in vanaf 1 maart 2020 tot het moment dat de landelijke richtlijnen/adviezen van de overheid en het RIVM net meer van toepassing zijn. Uw behandelingen zullen door de verzekeraar worden vergoed.

Wij werken met Clickdoc, een AVG proof applicatie, wat bekent dit praktisch?

Graag vernemen wat uw voorkeur heeft.

Als we zorg voor en om elkaar blijven houden, vertrouwen we erop dat we sterker uit deze moeilijke tijd zullen komen.


19-03-2020

Corona situatie

Bericht aan al onze patiënten

De berichtgeving van de afgelopen dagen rondom het coronavirus heeft ons tot de volgende besluiten gebracht:

Als oefentherapiepraktijk zullen wij voor u geopend blijven. Hierbij nemen wij alle normale EN extra voorgeschreven en noodzakelijke (hygiene) maatregelen in acht, te weten:

Wat verwachten wij van u:

U wast uw handen bij ons voor de behandeling en hanteert thuis ook de extra hygiene regels.

De groepsles wordt afgezegd, we zijn gehouden aan de afspraken met de verhuurder, in ieder geval tot en met 6 april.

Houd uw e-mail/telefoon in de gaten op de dag van uw afspraak. Wij houden de adviezen van het RIVM, de GGD en onze eigen beroepsgroep nauwlettend in de gaten. Bij wijzigingen in het beleid brengen wij u weer verder op de hoogte.

Wij wensen iedereen veel gezondheid, wijsheid en rust toe in deze nare situatie!


17-09-2019

Zwangerschapsverlof

Vanaf 23 september gaat collega Willeke van Dijkhuizen met zwangerschapsverlof tot eind januari 2020. De werkzaamheden worden waargenomen door Anja Bruggink en Saskia Lamers.

Anja Bruggink werkt op maandag in de praktijk aan de Paulus Borstraat 37, op donderdagochtend in de Huisartsenpraktijk Soesterkwartier, Noordewierweg 84 en donderdagmiddag in het Gezondheidscentrum Cartesiusstraat 2.
Saskia Lamers werkt op woensdag in het Gezondheidscentrum Cartesiusstraat 2.

Voor vragen kunt u ook contact opnemen met Ynske Heddema of Hilda Eikenaar. Mailadres/telefoonnummers op de homepagina.


10-08-2019

Deskundigheidsbevordering Buurtzorgteam-plus door oefentherapeut Ynske Heddema en ergotherapeut Dennis Keppel

Datum: donderdagmiddag 16 mei 2019, van 13.00 - 15.00
Locatie: Hulpmiddelencentrum, Vanadiumweg te Amersfoort.
Deelneemsters: wijkverpleegkundigen van het Buurtzorg plus team Vermeerkwartier en Binnenstad Amersfoort.

Ynske en Dennis hebben informatie/uitleg gegeven over: Valpreventie, o.a.gebruik van een checklist, welke hulpmiddelen en wanneer inzet oefentherapie/ergotherapie.

Ynske heeft laten zien hoe je:

Dit allen praktisch geoefend met de aanwezige hulpmiddelen.

Dennis heeft advies en uitleg gegeven over het gebruik van:

​ 

​ 

​ 

 

 

 

 

 


18-04-2019

Huisarts in opleiding loopt een dagje mee met de oefentherapeut

In ons gezondheidscentrum werken we graag samen. Dit doen we door middel van overleggen, door te sparren en door van elkaar te leren door -indien mogelijk-met elkaar mee te kijken. Huisarts in opleiding (van de huisartsen praktijk valk/Meijer) Martijn Sturkenboom schreef hierover:

,,Als huisarts in opleiding heb ik meegekeken in de praktijk en spreekuur van de oefentherapie. Dit was een mooie en leerzame ervaring. Patiënten worden individueel onderzocht waarbij persoonlijke omstandigheden en de wensen van patiënten besproken om een goed individueel aangepast programma op te zetten. Tevens is er veel aandacht voor preventie van klachten en het bevorderen van mobiliteit, wat zeer veel kan bijdragen bij bijvoorbeeld chronische ziekten zoals Parkinson. Patiënten kunnen zelfstandig een afspraak maken bij de oefentherapie, maar vanuit het spreekuur kan ik ook patiënten er naar verwijzen. Na het spreekuur in levende lijve te hebben gezien heb ik veel vertrouwen dat zij in goede handen zullen zijn."


11-04-2019

Weer op de been met oefentherapie

Piet weer op de beenIedere patiënt-cliënt is bijzonder, na het eerste vraaggesprek wordt er voor ieder een behandelplan op maat gemaakt en besproken. Vervolgens gaan we samen aan de slag. Hieronder het verhaal van een patiënt over zijn ervaringen met oefentherapie:

,,In juni 2018 ben ik het ziekenhuis opgenomen met een forse hernia met uitvals- verschijnselen in beide benen en twee dagen later geopereerd. Tijdens de operatie zijn de beknelde zenuwen vrijgemaakt en moest ik door eventueel herstel van het lichaam en revalidatie proberen om weer te leren lopen.
Drie maanden ben ik in een revalidatie-centrum in Utrecht geweest. Aan het eind van het verblijf was ik in staat ongeveer 100m achter de rollator te lopen. Af en toe moest ik wel stoppen om mijn armen uit te schudden. Achteraf gezien liep ik voor de helft op mijn arm-spierkracht.

Toen ik begin september thuis kwam, schatte ik de kans om zelfstandig te kunnen lopen op 5 procent. Medio september kwam Ynske bij mij thuis voor oefentherapie. Ze heeft de opbouw met mij besproken om wellicht weer te kunnen lopen, maar gaf meteen aan, dat de uitkomst onvoorspelbaar was.
In de maanden daarna zijn met een zorgvuldige opbouw de verschillende been- en heupspieren aangepakt met als gevolg, dat ik nu achter de rollator veel steviger op mijn benen sta terwijl ik de rollator licht aanraak. Het lopen kost mij veel minder moeite en kan ik het veel langer volhouden. De vooruitgang is zelfs zo groot, dat ik ook stabiel met twee krukken kan lopen.

Bij thuiskomst had ik dat echt niet verwacht en heb ik mijn prognose inmiddels bijgesteld naar 50 procent. Deze week was Ynske voor de 50ste keer bij mij thuis en hebben we even stilgestaan bij de grote vooruitgang die is geboekt. Ik heb Ynske bedankt voor de deskundige begeleiding, het medeleven in een moeilijke periode en de altijd positieve benadering. Ze liet weten, dat ik toch wel iets vergeten was met betrekking tot de vooruitgang. Ze doelde op mijn inzet in de afgelopen maanden.
En hoewel de uitkomst nog steeds onvoorspelbaar is, heb ik mijzelf stiekem een pluim gegeven voor de dagelijkse inspannende oefenvormen."

Piet


05-04-2019

Symposium: Developmental Coordination Disorder, waar staan we nu?

Voor kinderen met developmental coordination disorder (DCD) is het niet vanzelfsprekend een dag mee te maken zonder iets te laten vallen, te knoeien of als laatste gekozen te worden in de gymles. Het aanleren van motorische vaardigheden verloopt bij hen immers niet vanzelfsprekend en soepel. Tijdens deze inspirerende dag zijn de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van het onderzoek en het behandelen van kinderen met DCD gepresenteerd.


04-04-2019

Junior stage Alie afgerond

Alie Weewer heeft afgelopen week haar junior stage afgerond en schreef daarover het volgende:

,,Vanaf 2 februari mocht ik stagelopen bij Ynske en Willeke. De stage voor de opleiding oefentherapie Cesar was totaal 9 weken. Ik heb in deze periode veel geleerd en gezien. Ik heb kunnen oefenen met anamnese en onderzoeken afnemen en het geven van oefeningen en behandelingen. De stage heb ik ervaren als erg leerzaam, ik heb er veel aan gehad om mee te kijken en te oefenen bij verschillende patiënten. Dit was mijn eerste lange stage binnen oefentherapie en kijk er naar uit om weer verder te gaan leren zodat ik me verder ontwikkel als oefentherapeut. Bedankt voor alle fijne oefenmomenten."


15-02-2019

Nieuwe collega: Saskia

Het gaat goed met de praktijk. Er ontstond ruimte voor een nieuwe collega en in februari hebben we Saskia Lamers verwelkomd.

Saskia (29) werkt sinds 2013 als oefentherapeut Cesar en heeft ook zelf een praktijk. Ze heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van mensen met artrose en ze volgde de opleiding tot Bedrijfsoefentherapeut. Verder begeleidt ze beweegactiviteiten voor ouderen in verzorgingscentra.

Met haar ervaring en ideeën is Saskia ook voor ons een interessante en inspirerende aanvulling op de mogelijkheden van de praktijk.


22-06-2018

Gezondheidscentrum Cartesius is geopend onder veel belangstelling!

Cartesius team


 

22-06-2018

Officiële Opening

We zijn al enkele maanden actief in Gezondheidscentrum Cartesius. De officiële opening is vrijdag 22 juni (van 17.00 tot 19.00 uur). Voor wie thuis een kijkje wil nemen en kennis wil maken met het gezondheidscentrum is een korte film gemaakt. 


12-12-2017

Oefentherapie bij artrose aan heup of knie vanaf 1 januari in de basisverzekering

Per 1 januari 2018 worden de eerste 12 behandelingen oefentherapie bij artrose aan heup of knie vanuit de basisverzekering vergoed. We hebben alle praktische en beleidsmatige zaken voor je op een rijtje gezet, zodat duidelijk wordt welke gevolgen dit heeft voor jouw praktijkvoering.

Besparingen
Zorginstituut Nederland heeft berekend dat opname van deze 12 behandelingen oefentherapie in de basisverzekering leiden tot besparingen elders in de zorg. In het jargon heet dat substitutie: dure zorg wordt vervangen door doelmatige, goedkopere zorg. Het Zorginstituut zal de komende jaren nauwkeurig monitoren of dit bij artrose-zorg ook het geval zal zijn.


16-10-2017

Verhuisd! Welkom op de Cartesiusstraat!

Het is nog een beetje aanpassen want de ruimtes op de begane grond zijn nog niet klaar. En dus nog veel verschillende werkmannen zijn nog aan het klussen. De wegwijsbordjes plaatsen, alarm testen en de huisartsenkamers en apotheek onder andere verder gereed te maken. In de komende drie weken zal iedereen inhuizen en dan is het Gezondheidscentrum Cartesius met een grote verscheidenheid aan zorgverleners een feit!

De oefentherapeut heeft er de eerste patiënten al behandeld in een prachtig nieuwe ruimte, met vertrouwde spullen als de bijna 30jaar oude spiegel.
Afgelopen donderdag is, ná het oefenen met de laatste patiënt op de Swammerdamstraat, een bedrijf aan de slag gegaan om de spiegel te verwijderen om een dag later te plaatsen op de nieuwe plek.
Verder is het nog even wennen; na 15 minuten stilzitten (wat wel eens voorkomt in verband met administratie bijwerken) gaat zomaar het licht uit. Hoezo in beweging blijven!!

We verheugen ons erop om elkaar tegen te komen, om die korte lijnen met elkaar te hebben om zo onze patiënten van de beste zorg te voorzien! Tot ziens!

​ 

​ 

​ 

 

 

 

 


26-09-2017

HOE IS UW HOUDING? HOUDINGSCHECK DOEN?

Wilt u weten hoe u het beste kunt bewegen?
Bewegen is niet voor iedereen fijn of gemakkelijk.
Soms heeft u een extra duwtje nodig of gewoon een goed advies.
Maak kennis met ons, specialisten in het aanleren van gezond beweeggedrag, tijdens de Week van de Oefentherapie 2017, van 9 t/m 13 oktober.

U staat voor de klas, zit veel achter de computer te werken of brengt de hele dag pakketjes rond... Iedereen heeft zo zijn eigen houding en manieren van bewegen, maar sommige gewoontes zijn niet goed voor het lichaam. Dan kunnen klachten ontstaan aan bijvoorbeeld rug, nek of schouder. Ook door bepaalde afwijkingen of ziekten, denk aan reuma, Parkinson of astma, kunt u problemen krijgen met houding en bewegen.
Tegelijk wordt steeds vaker verteld dat we meer moeten bewegen en minder moeten zitten. Want te weinig bewegen leidt tot allerlei klachten. In de Week van de Oefentherapie kunt u een gratis houdingscheck laten doen in onze praktijk.

U bent van harte welkom op:

Locatie Van Almondestraat:
Tijdens de Week van de Oefentherapie kunnen leerkrachten een afspraak maken voor een gratis houdingscheck in de klas.
De kinderoefentherapeut komt in de klas en zal de zithouding van de kinderen beoordelen.
Daarnaast krijgt de leerkracht adviezen om met de kinderen te werken aan een goede zithouding in de klas.
Uiteraard wordt ook de zithouding van de leerkracht beoordeeld tijdens het werken achter de computer in de klas.

Locaties Paulus Borstraat/Noorderwierweg/Swammerdamstraat:
Maak telefonisch of per mail een afspraak voor een gratis houdingscheck voor dinsdag 10 oktober of donderdagochtend 12 oktober. Ook is het mogelijk uw werkplek/werkhouding te beoordelen met behulp van foto’s of op de werkplek.


16-09-2017

In het nieuws!

Dit artikel verscheen zaterdag 16 september in het AD:
‘NEKPIJN DOOR SMARTPHONE NEEMT TOE’

In gezondheidscentrum CARTESIUS 30 zorgverleners bij elkaar.

Link naar het online artikel

Link naar het PDF artikel


08-08-2017

We gaan verhuizen!

De praktijk Oefentherapie Amersfoort verhuist in het najaar van de huidige plek aan de Swammerdamstraat naar het nieuwe Gezondheidscentrum Cartesius in de Cartesiusstraat. Op dit moment zijn de bouwwerkzaamheden nog gaande. Naar verwachting kunnen we in oktober onze nieuwe praktijkruimte in gebruik nemen.
In het Gezondheidscentrum zijn verder onder andere huisartsen, fysiotherapie, logopedie en een apotheek ondergebracht.
We houden u via de site en informatie in de praktijk op de hoogte van de ontwikkelingen. U zult hier ook kunnen lezen vanaf welke datum we u graag verwelkomen in de nieuwe praktijk.
U kunt nu al meer informatie vinden over Gezondheidscentrum Cartesius via de website www.gezondheidscentrumcartesius.nl

​ 

​ 

​ 

 

 

 

 

 

 

 


31-07-2017

Schrijfvaardigheid kinderen holt achteruit

Steeds meer kinderen hebben moeite met schrijven; ze hebben een onleesbaar handschrift of krijgen pijn in de hand. Dat heeft vooral ook te maken met de fijne motoriek. Dat blijkt uit onderzoek waarover het AD een artikel publiceerde. In onze praktijk Oefentherapeuten Amersfoort werken wij al vele jaren aan de fijne motoriek bij kinderen in het basisonderwijs. Informatie daarover vindt u onder het kopje Kinderoefentherapie. Voor vragen hierover kunt u contact met ons opnemen.

Via deze link kunt u het artikel lezen in het AD.


15-07-2017

Analyse KNGF en VVOCM van onderzoek Patiëntenfederatie Nederland over dienstverlening fysio- en oefentherapeuten

Patiënten aan het woord
Patiëntenfederatie Nederland deed onderzoek naar de dienstverlening van fysio- en oefentherapeuten, waaraan zo’n 8000 patiënten deelnamen. Het onderzoek geeft zeer interessante inzichten over hoe patiënten de dienstverlening ervaren en waar verbeterkansen liggen.

Patiënt aan het roer
Fysio- en oefentherapeuten staan open voor verbetering en reflectie. Sterker, dit is een continu proces, waar de beroepsorganisaties als het KNGF en VVOCM de beroepsgroepen in stimuleren. Transparantie over tarieven en behandelplannen zijn belangrijke uitgangspunten. Noodzakelijke instrumenten voor patiënten om hun eigen keuzes te kunnen maken. Daar zijn alle partijen het over eens. Dit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland geeft interessante inzichten hoe patiënten hier zelf over denken en wat hun ervaringen zijn. Let wel, 84% van de deelnemers heeft 1 of meer chronische aandoeningen en de gemiddelde leeftijd van de steekproef is 61. Dit is dus niet een afspiegeling van ‘dé’ patiënt.

Wij hebben een aantal interessante inzichten op een rijtje gezet

In welke mate nemen patiënten zelf de verantwoordelijkheid om zich voorafgaand aan de start van de behandeling goed te (laten) informeren over de kosten, de behandelingen en de vergoedingen?
Antwoord: Patiënten zijn overwegend reactief en verwachten dat zorgverleners hen (actief) informeren over de kosten en aantal behandelingen voorafgaand aan het behandeltraject. Vergoedingen informatie haalt de patiënt hoofdzakelijk bij de zorgverzekeraar, maar ook hier ligt een rol bij de zorgverleners.

In welke mate informeert de fysio- of oefentherapeut de patiënten actief over het aantal behandelingen en de kosten en betrekt hij/zij ze bij het behandeltraject?
Antwoord: Een kwart van de patiënten wil beter geïnformeerd worden over de kosten en het aantal behandelingen voorafgaand aan het behandeltraject. Hier ligt een verbeterkans voor de fysio- en oefentherapeuten.

In welke mate betrekken de fysio- of oefentherapeut de patiënten actief bij het behandeltraject?
Antwoord: Optimalisatie kansen voor fysio- en oefentherapeuten zitten in het meer aandacht geven en beter luisteren naar patiënten die het gevoel hebben dat hun zorgverlener geen betrokkenheid bij het behandeltraject heeft en ook de 15% patiënten die niet betrokken is bij de keuze van de behandeling, hierbij betrekken.

Hoe tevreden zijn patiënten over de behandelingen?
Antwoord: Patiënten zijn tevreden over het aantal behandelingen en over de uitkomsten. Slechts 8% is niet tevreden over de uitkomsten van de behandeling. Het blijft belangrijk om met chronische patiënten goed in gesprek te blijven over de verwachtingen die zij hebben ten aanzien van het effect van de behandelingen.

Copyright © 2017 VvOCM


02-02-2017

PPN presenteert politiek manifest aan VWS

Op 31 januari heeft het Paramedisch Platform Nederland (PPN) - waar de VvOCM deel van uitmaakt - het manifest ‘Geef handen aan de participatiemaatschappij door inzet paramedici’ aangeboden aan de Vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In dit manifest pleit PPN als federatie van vijf paramedische beroepsverenigingen voor betere inzet van het netwerk van samenwerkende paramedici in de eerstelijns zorg. Hierdoor kan minstens 741 miljoen euro aan ziektekosten bespaard worden, aldus PPN. Aanleiding voor het aanbieden van dit manifest is het debat over de eerstelijns zorg dat 21 februari plaatsvindt.

Optimale samenwerking
In het manifest ‘Geef handen aan de participatiemaatschappij door inzet paramedici’ pleit PPN voor het meer strategisch inzetten van het netwerk van samenwerkende paramedici in die eerstelijns zorg. Ergotherapeuten, diëtisten, oefentherapeuten, huidtherapeuten en logopedisten werken in die eerstelijn op het snijvlak van het sociale domein.
De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vindt het van groot belang dat de eerstelijnszorg wordt versterkt en dat er rondom de burger optimaal wordt samengewerkt. Echter, de onderbouwing van deze werkwijze ontbreekt op dit moment. Daarom pleit PPN voor structureel onderzoeksgeld om de waarde van deze (multidisciplinaire) inzet aan te kunnen tonen. Anders dan bijvoorbeeld de medisch specialisten, is hiervoor de paramedici geen onderzoeksgeld beschikbaar. Een gemiste kans, aldus Sabine Uitslag, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en vertegenwoordiger namens PPN: “Door het optimaal en strategisch inzetten van onze beroepsgroepen kan er een ziektelast reductie worden behaald van ten minste 741 miljoen euro. Dat kan de minister dan wel de Kamer niet naast zich neerleggen”, aldus Sabine Uitslag.